Jalgpall pealampide valgel

_DSC8278

„ Poisikesed!“ ütleb õp Eha naerdes klassituppa tulles. “ Isad läksid nii hasarti , et ei lasknud lastel ennast võita. Kolm null! Oleksid emad lastega mänginud, poleks seda juhtunud,“ lisab ta kahetsusega hääles. „No või vähemalt lasknud mängu viiki…“

 

Isadepäeva tähistamine Unipiha koolis langes seekord neljapäeva õhtule. Kella poole seitsmeks  olid maastikumängu kirjad peidetud, tikuvõileivad ootevalmis. Kõigil lastel ning isadel pealambid pähe kinnitatud ning särasid pimeduses nagu jaaniussid.

Vaatasin, kuidas nad pärast töölehe kätte saamist, salakirju otsima hakkasid ja imestasin endamisi. Kogu kool oli kohal, ka mõni noorem vend või õde,  lisaks lastele igast perest vähemalt üks lapsevanem.

_DSC8295

Maastikumängu salakirjade tarvis sai iga võistkond kaardi, mille järgi kirju otsida. „Ei olnud raske!“ kinnitasid isad pärast mängu lõppu, ise veel jooksmisest hingeldades,  ühest suust. „Tõnise  joonistatud kaart oli väga täpne.“

_DSC8289

Vaatamata rõskele ilmale sai õpetaja Anari lõkke süütamisega suurepäraselt hakkama. Kohe toodi lagedale ka päeval  Olari ema abiga tehtud tikuvõileivad ja kodust kaasa toodud vorstikesed.

_DSC8292

Keha kinnitatud, algas sügavas pimeduses isade ja laste vaheline jalgpallivõistlus. Neoonteibiga kaetud jalgpall hakkas pealampide särades murul veerema, saadetuna kärast ja hõigetest. Õige pea löödi isade poolt esimene värav. Kuulasin laste pettunud uilgamist ja mul hakkas nende pärast pisut kurb. Aga mäng jätkus endise hooga.

_DSC8306

_DSC8308

Läksin mõni samm spordiplatsist eemale.

Ja vaatasin  pimeduses heleda leegiga põlevat lõket, laste vorstide küpsetamist ning mõtlesin: „See on vast üks säärastest õhtutest, mis jääb Unipiha lastele meelde eluks ajaks. Kartsin juba, et lõkke tegemine jääb päeval kerkinud tuule tõttu hoopis ära, kuid õhtuks tuul õnneks rauges. „Lapsed oleksid väga pettunud, kui nad päeval lubatud lõket ei saanuks,“ lisas õpetaja Anari, kui tiku süütas ja sellest kasetoht süttis.

_DSC8297

Maailm õhtupimeduses on hoopis teistsugune kui päeval. Täis salapära, varje. Eriti siis, kui taskulambi valgusvihk valgustab midagi, suurem osa sellest aga jääb pimedusse.

Järgmise päeva kunstiõpetuse tunnis meisterdasid lapsed kääride ja liimi abil pildi, kus olid lõke, ja jaaniussidena pimedas öös nende pealambid. „Nii äge õhtu oli,“ kinnitasid nad kõik ühest suust.

IMG_20171117_0002IMG_20171117_0003

Ka emad leidsid koju  õhtul minnes, et tavapärase isadepäeva asemel, oli eilne täis ootamatusi ning üllatusi. Kuna oli mardipäev , ei jäänud mardidki koolimajja tulemata.

_DSC8309

Eha ja Lembit Jakobson