Loodusretk Elistveres

Elistvere looduspark pakub koolidele õuesõppe võimalusi. Meil on küll oma kooli ümber kaunis loodus, kuid seekord lootsime näha midagi sellist, mida meil ei ole. Selleks tuleb sõita Elistverre ja seal üles otsida Saarjärve looduspargi õpperada. Eelnevalt on muidugi kokku lepitud, et giid tuleb meiega rajale ja viib läbi ka õppetunni.

 

Meie õppekava teemades on nii liikide tundmine, elupaigad ja kooslused kui ka  looduse aastaajalise  muutumise märgid. Kõike seda loodusretkel õppisimegi.

Kadaka ära tundmisel oli raskusi, kuigi ta kasvad meie kooliõuel ja on iga päev laste silme all.

Keerukam on lugu samblike ja samblatega.

Puu (antud juhul mänd) pole lihtsalt puu, vaid tal on terve hulk kaaslasi ja sõpru, olgu need siis putukad, seened, samblikud või samblad.

Sellelt männilt on võetud vaiku, et teha sellest looduslikku tärpentini. Mänd on ainus meil kasvav puu, millelt on juba ammustest aegadest vaiku võetud. Vaiku on kasutatud tõrva tegemiseks. Tõrva aurud saunas on aga heaks vahendiks hingamise kergendamiseks – kui kellelgi on bronhiit.

Looduses on raske märgata seda, mida sa ei tunne. Seepärast on hea, kui keegi sellele tähelepanu juhib.

Ja mida sa näed sellel väikesel pinnasealal?

Teadlased on metsa üles pannud imelikud kogumisanumad. Nendega uuritakse sademete hulka ja sellega seotud kliimamuutusi.

Ja nüüd suundume sohu.Sinna viib laudtee. Seda on vaja kahel põhjusel: et enam-vähem kuiva jalaga läbi saaks, aga suurem põhjus on, et inimesed sootaimi ära ei tallaks.

Hea, et kummikud või veekindlad saapad  sai jalga pandud, sest vesi on kohati laudtee üle ujutanud.

Kindla jalanõga on selline soovees pladistamine muidugi mõnus. Soovesi on pruun, hoopis teistmoodi kui järves või jões.

Kindlale pinnale välja jõudnud, näeme hoopis teistsuguseid taimi kui metsas.

 

Kas on veel marju!

Ka sootaimed saavad tuttavamaks.

Ja nüüd teeme õpitust kokkuvõtteid.

Rühmas on lihtsam ülesandeid täita.

Veelkord pilt kaunile sügisvärvides Saarjärvele ja suundumegi bussi juurde, et koju sõita. Saime palju targemaks. Jalad on väsinud, aga hing on rahul.

10. okt. 2017