“Pihlamarjad pihlapuus on mu kodumaa…”

_IGP2608

……loeb Ellen Niidu luuletusest „Kodumaa“  EV sünnipäeva pidulikul aktusel  Unipiha koolis teistele Säde (1.kl.) „Mõrkjas maitse neist mu suus..“ Kui luuletus lõpeb, tunnen suus tõepoolest verevate pihlakate maitset.

Selleni on Unipiha lastel siiski veel pikk tee minna, et aru saada..Kodumaa on nii kase vari rohus kui vanaisa istutatud kuusk ja õunapuu kodu ümbruses.

23. veebruari koolipäev on tavalisest pidulikum. Klass on kaunistatud paberist välja lõigatud suitsupääsukeste ja sinimustvalgete lipukestega. Tundides räägivad õpetaja Eha ja Evelin Eesti Vabadussõjast ning meie riigi vabaks saamisest. Sellele järgneb Eesti lipu pidulik suurde klassi toomine ning ühine hümni laulmine.

Esimestena saavad oma riigi lipu valves olla Ekke ja Kaspar (1.kl.). Neile on see esmakordne kogemus. Seepärast tuleb neile aeg-ajalt meelde tuletada, et lipuvalves ei räägita ning seistakse sirgelt.

_IGP2608

Pikksaares asuvast Kodijärve valla Vabadussõja ausambast räägib teistele Mirko (3.kl). Ühes sporditunnis, kui lumi veel maas oli, käis kogu koolipere seda ka uudistamas.

Edasi järgnevad luuletused ja laulud kodust ning kodumaast. 3.-4.klass üllatab kooliperet  omatehtud luuletuste ettelugemisega.

Kui aktus lõpeb, seisab kogu koolipere seni valvel, kuni lipp klassiruumist välja kantakse.

_IGP2625

Ühe pidupäeva juurde kuulub kindlasti ka maitsev kook. Nii ka seekord. Kokatädi Anu küpsetatud õunakook lisas meeleolu ning andis hea sünnipäeva tunde.

_IGP2623

 

Tõrviku liikmetel on kavas rattaretk

 

EV aastapäeva pidulik tähistamine Unipiha koolis jätkus õhtul haridusselts Tõrviku rohkearvulise liikmete koosviibimisega. Seekordset kodumaa sünnipäeva ilmestasid nii ajalootund Kambja valla sündmustest 1918/1919 aasta talvel kui Toomas Keldoja poolt koostatud mälumäng Kambja valla inimeste ja paikade tundmise kohta.

_IGP2632   

Loomulikult ei puudunud peoõhtult ei laulud ega tantsud külla pillimeeste Ülo Saaremõtsa ja Urmas Aaviku esituses.

_IGP2638     _IGP2644

 

Seltsiga liitusid sel õhtul kirjanik Aidi Vallik ning tema kunstnikust abikaasa Ott. Samuti Tartu Ülikooli bioloogiateadlased Tambet Tõnissoo ja Kärt Padari.

_IGP2640

Seltsi likmete ühine soov oli pärast maratonmälumängu korraldada Pangodi ümbruse ja Kambja valla vaatamisväärsustega tutvumiseks rattamatk. Mai keskpaik leiti selleks olevat parim aeg.

24. veebruari keskpäevaks kogunesid seltsi liikmed Pikksaarde Kodijärve valla Vabadussõja ausamba juurde.Ühiselt lauldi seal Pajosi talu esimese Eesti Vabariigi aegse  lipu lehvimise saatel Enn Võrgu lipulaulu ning meenutati möödunut.

IMG_20150224_120940_01

Aitäh, Tõrviku seltsi suurtele ja väikestele liikmetele, ühise toreda peo eest! Meie eriline tänu kulub Toomas Keldojale suure vaeva eest mälumängu ettevalmistamisel.

 

Eha ja Lembit Jakobson

 

Unipiha kooli lastele kinkisid  Aidi ja Ott Vallik oma äsja trükikojast tulnud uue raamatu „Laste oma Eesti“. Edaspidi on Unipiha lastel nendega kindlasti võimalik kohtuda.

Mõned küsimused mälumängust:

Kambja vallas Ivaste külas asub Tartu maakonna kõrgeim koht.Nimeteg selle koha nimi ja kõrgus merepinnast.

 2004.a. abiellus EV President Toomas Hendrik Ilves  Evelin Int-lambotiga.Pulma avavalsiks oli ühe tuntud eesti helilooja teos. Nimetage muusiakteos ja autor.