…………. on ärevil ja jutukad” – ütleb üks vana laste kevadluuletus. Olime meiegi ärevil ja jutukad, kui Tartu Loodusmaja vestibüülis oma juhendajat ootasime. Järjekordne KIK-i  projekt tundus tulevat põnev ja me ei pidanud pettuma. Õpetaja Tiina viis meid kõigepealt 2.korrusele, kus kahel pool vahekäiku nägime mitmeid õppeklasse. Meie saabusime ilmselt kõige kärarikkamasse, sest seal naersid naerutuvid, siristasid mitmed papagoid ja veel hulk linde ning väike oravake – tema küll häält ei teinud. Õpetaja pani meid kõigepealt laua taha istuma ja näitas meile slaide mitmesugustest putukatest.

Tegelikult oli ta kaval ja muudkui küsis meie käest: miks on putukal vaja kitiinkesta? Miks mõnda nimetatakse jooksikuks? Mitu jalga? Mitu tiiba? Kes on meie rahvusputukas? Ja nii muudkui edasi. Mõndagi me teadsime, sest olime juba koolis putukaraamatut vaadanud, aga rahvusputukat ei teadnud: selleks on liblikas nimega pääsusaba.

Ja nii me saimegi teada, et putukal on 4 tiiba (ainult valmikul), pea, rindmik ja tagakeha, tal on kuus jalga, kitiinkest ja mõnedel varjevärvus. Et ta muneb, munast saab röövik, röövikust nukk ja alles siis valmik. Kokku on selle asja nimi: moone. Seda me juba teadsime ka, sest olime kooli juures natuke putukaid uurinud. Õpetaja ütles, et see oli teooria ja nüüd tuleb praktika.

Ohh, te ei kujuta ette, milliseid putukaid-mutukaid seal majas leidub! Õnneks on neil ikka oma pesad ka ja vabalt nad ringi ei jookse. Näiteks raagritsikas, kes on täitsa oksarao moodi.

Ja kas tuhatjalgsel ja sajajalgsel on vahe? On küll: tuhatjalgsel kinnitub ühe lüli külge 4 jalga, aga sajajalgsel ainult kaks. See siin on tuhatjalgne.

Ja usu või ära usu – nii suuri tigusid on ka olemas. Õnneks nad ei ela meie maal…

Kui me kõik putukad olime üle vaadanud, uurisime veel liblikatiibu, kärbse karvaseid jalgu ja muudki põnevat läbi mikroskoobi.

Lõpuks kontrollis õpetaja, kes meil on moonde etapid meeles. Olid küll!

 

Päris lõpus oli üllatus ka – igaüks sai endale kipsliblika, mille võis päris omatahtsi ära värvida.

Oli väga huvitav õppekäik. Aitäh loodusmaja õpetajale!