Suur õpisündmus Unipihal

DSCN0765

Kui eelmise sügise koordinaatorite kohtumisel Slovakkias saime teada, et Inglismaa partneri väljakukkumise tõttu tuleb meil üle võtta nende õpisündmus, siis esialgu oli päris hirm nahas. Juba sügisel andsime kooliperele ja lapsevanematele sellest teada. Kuna me võisime teemat muuta  – sest igal partneril on oma nö “kallak”, siis jäime ikka oma teema juurde: õuesõpe ja maastikukunst. Õuesõppeks loetakse kõiki õpitegevusi, mis jäävad väljaspoole klassitoa piire, olgu need siis õues, metsas, muuseumis, linnas. Päris üksikasjalik töö hakkas pihta pärast märtsikuist kokkusaamist Poolas, kuigi ideed olid kõik juba enne kirja pandud. Huvi meie õpisündmuse vastu oli väga suur: grupp kujunes lõpuks suuremaks kui iial enne oli juhtunud: 20 last ja 16 õpetajat, kes kõik tahtsid näha ja kogeda, mis meil Eesti tillukeses koolis toimub. Maikuu teises pooles sai see teoks. Ühtlasi oli see ka meie projektiaasta kokkuvõtteks.   Pakkusime välja järgmise plaani.

Õigupoolest on see plaan juba pika ja põhjaliku töö tulemus, mis algas exceli tabelist, sisaldades kõiki kokkuleppeid, telefoninumbreid, inimesi. Eesmärk oli, et nii lapsed kui täiskasvanud saaksid õppida midagi hubvitavat ja olulist vastavalt meie projekti eesmärkidele, lisaks muidugi Eesti kui keerulise ajalooga väike edukas riik teiste Euroopa riikide hulgas. Ainult üks inimene kogu grupist oli Eestis enne käinud (Lucia Itaaliast). Ka lastel oli tegemist kuhjaga, sest kunstiprojekti osana kaunistasine suveniirikotid nii, et ühtki korduvat motiivi ei olnud ja lapsed lasid oma fantaasial lennata.

DSCN0766

Kuna Tartusse pole korralikku lennuühendust, siis pidime alustama Tallinnast. See sobis hästi meie eesmärkidega: kõigepealt näidata Tallinna kui keskaegset arhitektuuripärli, kui meie pealinna ja kunstikeskust.

_DSC3605_DSC3614

Laululava, millest nad olid näinud videot ja hõlpsasti ligipääsetav presidendiloss avaldasid väga sügavat muljet.

_DSC3643_DSC3642_01

Näitus ja töötuba ootasid meid aga KUMUs. Kuna lapsed ja täiskasvanud olid eraldi näitusel, siis laste töötoast mul pilte ei ole.Aga tagasisidest mõistsime, et see oli nende jaoks olnud tükike moodsat kusti, kus helide maailma sai kanda näpuvärvidega alusele seda ise kujundades.

_DSC3640_DSC3624

Päeva lõpuks jõudsime Tartusse, kus ööbimispaigaks sai Tartu Ülikooli Raatuse tänava tudengikodu. Järgmisel päeval alustasime Eesti Rahva Muuseumiga. Meie uusimas ja väga põnevas muuseumis said lapsed jälle eraldi giidituuri, mis lõppes töötoaga peremärkidest. Igaüks sai endale luua peremärgi ja sellega kaunistada puust pannilabida.

_DSC3667_DSC3651

Põletusaparaadiga ringikäimine tundus esialgu kaelamurdev, kuid kannatlikkus ja toetav suunamine viis heale lõpptulemusele.

_DSC3655_DSC3659

Õhtupoolik läks aga Tartuga tutvumiseks. Ehk puges nii mõnegi noore inimese hinge salajane soov Tartu Ülikooli õppima tulla..

Jõgi, mis voolab läbi linna, Emajõgi, teiste jõgede ema, võttis seekord oma turjale – ja Jõmmu pardale – 36 suurt ja väikest, andes kogemuse vanaaegsest laevasõidust, vaateid jõekallastele, võimaldades vestlusi ümbritsevast ja kaugematest asjadest. Keegi ei kartnud, keegi ei põdenud “merehaigust”. Isegi vihma tibutamine ei suutnud meeleolu rikkuda.

_DSC3672_DSC3676

_DSC3689

Pealelõunal, kui aeg oli Pangodi külla Unipiha kooli sõita, tuli päike välja. Kooliõu sai mitmekeelseid õpetajaid täis. Vaadati koolimaja, hoovi ja järveäärt, õhati ja ahhetati. Unipiha kooli lapsed olid ette valmistanud kontserdi, näitasid ka Kaera-Jaani. Hoovi peal sai näha kunstinäitust.

_DSC3704_DSC3715

_DSC3723_DSC3864

Aga ees ootas kaks töötuba: liivapildid ja savikrohvi plaadid.Liiva värvimine on tehtud juba eelmisel aastal, nüüd on värvilised liivad korralikult karpides ja neid saab kohe kasutada.  Selline töö nõuab kannatlikkust, rahulikkust ja muidugi head ideed._DSC3838_DSC3862

Savikrohvi tegemisel on kõigepealt vaja savipulbrit. Joosepi ema Anari oli toonud kohale kohaliku punase savi(pulbri). See on vaja sõeluda ja segada veega, et saaks sobiva segu.

_DSC3839_DSC3852

Iga kool pidi kujundama oma plaadi, nendel piltidel on näha Portugali tüdrukute meisterdamist ja Küprose poiste tulemust.

_DSC3849_DSC3891

Tegelikult püüdis Anari neid suunata saviga modelleerimisele, umbes nii, nagu tegid meie lapsed (sisalikuga). Taimed kuivavad ära ja kukuvad välja. Kuid tulemus oli kõikidel siiski rõõmus, samuti nagu tegijad.

_DSC3886_01_DSC3875_01

Muidugi pakuti kohalolijaile ka koolilõunat ja ka lapsevanemate poolt valmistatud näkse, mis kõik läks asja ette, sest töötoad olid lapse (ja täiskasvanuid) kõvasti väsitanud.

Terve teisipäev kulus Otepää seikluspargis, kus kaalule pandi julgus, osavus ja leidlikkus. Vaja läks ka üksteise aitamist ja meeskonnatööd.

_DSC3973_DSC4011

Järgmisel päeval ootas ees Kambja päev.  Vallavanem Ivar Tedremaa ootas külalisi vallamajas, tutvustas slaidiesitlusega Kambja valda ja kinkis lastele valla vapiga USB pulgad.

_DSC4124_DSC4128

Koolilõuna söödi Kambja koolis, seal tehti direktori juhatusel ringkäik koolis. Ees ootas kandle töötuba. Muusikaõpetaja Lilia sõnul oli see esialgu lastele väga võõras, kuid kõige suurem ime sündis, kui lõpupeol kandleorkester mängis saateks eesti rahvatantsule.

_DSC4148_01_DSC4147

Aga iga kool pidi tegema ka omapoolse esinemise. Siin on näha Küprose ja Slovakkia esinejad.

_DSC4209_01_DSC4195

Pärast tantsiti üheskoos mitmete rahvaste tantse. Oli nalja, oli rõõmu üksteisest. Õpetajad olid õnnelikud kordaläinud sündmuse üle. Ja tänulikud. Panen siia kaks pilti kõrvuti: üks on  võetud meie peol, teine Portugalis aasta tagasi. Mõlemal on melu ja noort energiat, kuid – pane tähele – pildil on seesama eesti poiss Tõnis ja seesama portugali tüdruk Luisa, mõlemad aasta vanemad. Maailm ongi väike.

_DSC8168_DSC4171

Ja lõpuks otse peolt ärasõit Tallinna. Tänu ka meie bussijuhile Meelis Udsole, kes nad kenasti kohale toimetas ja hotellidesse laiali viis.

_DSC4254

Meie projekti teise aasta kõrgpunkt oli läbi. Meile tundus, et õppisime nii palju, mida me enne eales nii lühikese aja jooksul polnud teinud. Seda lugesime ka meile hiljem saadetud e-kirjades…