Õpetajate töötoad Poolas

_DSC2447

12.-18.märtsil viibis Õp. Eha Poolas. Ta sõitis sinna üksinda, kuna teine õpetaja kooli jääma. Koosolekutel võeti kokku juba tehtud tööd ja räägiti kevadisest Eestis toimuvast kohtumisest.Tõstatus ka probleem Küprose (meie koordinaatori) kooliga, kus direktor ei soosi projekti või on tal probleeme koordinaator Haraga. Loodame siiski, et asjad laabuvad.

Poola on rikka kultuuriga maa, Kopernikuse ja Chopini kodumaa. Seda kogesime esimestel päevadel Varssavis kultuuriekskursioonidel.

_DSC2502

Varssavist võtsime ette pika bussiteekonna Bielsk Bodlaskisse, kus meid koolis soojalt vastu võeti. Meile näidati tervet kevadkontserti.

_DSC2553_DSC2586

Igale koolile oli valmistatud lipukesega kook.

_DSC2561

Bielsk Bodlaski on Poola mõistes väike linn, kuid nende ambitsioonid on suured – seda kogesime linnapea vastuvõtul.

_DSC2712

Poola õpetajad tahtsid meiega jagada oskusi, mida projekti käigus saaksid teha ka teised koolid. Niisiis töötoad:

Plastikpudelitest lilled:et mitte pudeleid lihtsalt niisama vedelema jätta, saab neid ära kasutada kunsti- ja tööõpetuse tundides.

_DSC2813_DSC2822

Teisel päeval võtsime ette ekskursiooni kohalikku koduloomuuseumi, kus oli väljapanek Poola traditsioonilisest käsitööst: tikitud käterätid. Et aga tikkimine nõuab häid spetsiifilisi oskusi, siis asendatakse see tänapäeval maalimisega. Riidele tempera värvimisega saab õppida tundma endisaegseid mustreid neid ise järele teha proovides. Meie seltskonnas olid kõik hoolega töö juures ja tulemused olid ootamatult kenad.

_DSC2759_DSC2761

Muusikalise poole pealt näidati (ja õpetati) meile muusika tegemist “boomwatcher’itega. Need on plastist värvilised nuiad, mida tuleb lüüa vastava noodi ilmumisel ekraanile. See on kaasmäng või osa muusikapalast, mis jookseb koos nootidega. _DSC2571

Õpilastega kohtumine, nende poolt üles pandud näitused olid huvitavad ja eeskuju pakkuvad.

_DSC2662_DSC2862

_DSC2684_DSC2906

_DSC3209

Tagasitee kulges läbi Belovežje looduskaitseala. Kulastasime nii loomaparki kui loodusmuuseumi. See oli suur elamus.

_DSC2970_DSC3033

Kooli tagasi jõudes jagasin lastega muljeid ja otsustasime tööõpetuse tundides meisterdada Poola koolis õpitud teadmisi kasutades.