Kuidas internetis ellu jääda

Internet2

Internet2

10. veebruaril tähistasime koolis Interneti turvalisuse päeva. Meie kooli õpilaste hulgas pole ühtegi, kes Internetiga kokku ei puutuks. Me kasutame Internetti igapäevaselt, kuid tihti jääb väheseks selgitustöö, millised reeglid Internetis kehtivad ja kuidas erinevates olukordades käituda, mis Internetis ette võivad tulla. Väga oluliseks muutuvad need reeglid eriti siis, kui õpilane hakkab Internetti looma endale kontosid. Kõigest sellest üle püüdsimegi ühiselt arutleda.

Alustuseks rääkisime sellest, mida meie õpilased Internetis teevad. Panime kõik tegevused suurele paberile kirja. Kõige populaarsemad tegevused meie õpilaste hulgas olid: muusika kuulamine, mängimine, seriaalide vaatamine ja õppimine. Vähem loetakse Internetist ilmateateid ja uudiseid. Vahel vaadatakse videosid, uuritakse telekavasid ja bussiaegu. Üksikud õpilased külastavad Facebooki ja teevad IQ teste.

Kõik õpilased loetlesid, milliseid veebilehti nad sageli külastavad. Need veebilehed jagunesid selgesti kahte gruppi: õppimine ja mängimine. Õppimiseks kasutatakse järgmisi veebilehti: Scratch. mit.edu; 10 Monkeys.com; Miksike.ee; Wikipedia.com; Youtube.com; Bio.edu.ee/loomad; Bio.edu.ee/taimed; Edlv.planet.ee/matemaatika. Mängimist harrastatakse nendel veebilehtedel: Nitrogames. com; AnryBirds.com; MonsterHigh.com; Roblox.com; Y8friv.com; Kiizy.com; Mangukoobas.delfi.ee; a10.com.

Paljudel veebilehtedel on toimetamiseks on vaja luua oma konto. Näiteks 10monkeys.com lehel toimetamiseks on igal meie õpilasel oma konto. Miksikeses käime kõik ühiselt koolikontolt. Programmeerimishuvilistel on olemas ka Scratchis oma konto. Mängukontodest on eelistatuim Kryptopia. Vähestel õpilastel on oma emaili aadress, Skype kasutaja või Playpood`i kasutaja.

Palju kasulikku infot, mänge ja videoid saab vaadata selliselt veebilehelt nagu www.targaltinternetis.ee. Tutvusime seal õpilase e-turvalisuse netiketiga, mis on nõuannete kogum Internetis tegutsejale.

Veendusime, et Internetis kehtivad samad reeglid, mis päriselus. Oma pärisnime, telefoninumbrit ja aadressi ei tohi igaühele avaldada. Inimesed, kellega Internetis tutvud ei pruugi olla need, kellena nad end esitlevad. Kahtlaseid emaile ja ekraanile ilmuvaid pakkumisi ei tohi avada, vaid need tuleb koheselt kustutada või sulgeda. Alati kui märkad Internetis midagi kahtlast tuleb teavitada ma vanemaid või õpetajat. Sobimatutest veebilehtedest ja postitustest saab teada vihjeliin.targaltinternetis.ee. Internetis ei tohi teisi kiusata ja ilma loata teiste kohta infot avaldada. Olemas on ka lasteabi telefon-116 111, kust võib vajadusel nõu küsida.

Kontode loomisel tuleb kasutada pikka parooli, mis sisaldab suuri tähti ja numbreid. Paroolideks ei sobi kasutada lihtsaid äraarvatavaid  sõnu-näiteks oma ees- ja perekonnanime, numbreid 1,2,3,4,5 või 66666 jne. Oma paroole ei tohi teistele inimestele avaldada ja kui keegi parooli teada saab, tuleb see kohe muuta.

Meie õpilaste hulgas on kõige rohkem eksimusi just paroolide turvalisusega.  Mängitakse mängu Kryptopia, kus üksteisele öeldakse teiste parooli ja häkitakse teiste kontodega sisse. Nii mõnigi õpilane oli ehmatanud näoga kui kuulis, et see on keelatud. Ka 10monkeys matemaatika paroole on juba üksteisele edastatud. Ja need muudame seetõttu ära. Üks õpilane mainis, et käib oma ema Facebooki kontol. Ka seda ei tohi teha. Sama lugu on emaili paroolidega. Kui õpilasel on vaja kirja saata, siis tuleb vanemal endal sisse logida ja siis koos lapsega edasi toimetada.

Igaüks sai läbi teha testi „ Kas oskad Internetis targalt käituda?“ Ja pärast arutelu ja ühe õpetliku video vaatamist läksid testid päris hästi. Soovitan ka vanematel vaadata videot kodukauplus „Internet“ (www.targaltinternetis.ee/noortele/videod). Meie vaatasime koos ja iga teema juures tegime väikese arutelu pausi.

Olgem Interneti suhtes alati tähelepanelikud. Internet on suurepärane koht õppimiseks ja vabaaja veetmiseks. Aga ka seal kehtivad samad reeglid, mis päriselus. Ärme avaldame enda kohta infot ja pilte, mida me ei taha levitada. Hoiame enda teada oma paroolid ja vahetame neid aegajalt. Kiusamine ei ole lubatud ja oma samamoodi karistatav kui väljaspool Internetti. Hoiame alati laste arvutikasutamisel silma peal ja oleme neile abiks. Turvalist Interneti kasutamist!

Õp. Evelyn Eensoo

Internet1