Poole parem kui poes

mahl

Sügis on saagikoristuse aeg: nii põllul kui aias. Kuidas nägi välja õuntest mahla pressimine vanasti, kui polnud elektrit, said kogeda Unipiha lapsed Luke mõisapargis 19.septembrikuu päeva õuesõppe tunnis.

Enne, kui õunte korjamise ja pressimiseni jõuti, tutvustasid juhendajad Anneli ja Gea Luke mõisa ajalugu.

„Selles mõisas elas väga range proua. Kõik teerajad olid liivatatud ja rehitsetud. Kui proua jalutama hommikuti läks, ei tohtinud sellel olla mitte ühtegi jälge. Õnneks elas ta mõisas harva,“ lisab ta hetkelise pausi järel.

Lapsed kuulavad ega saa millestki aru. Orjaaeg samastub neil dinosauruste ajaga. Nende ajahorisont on alles väga ahtake.

Mõisa aednikumaja ukse kõrval seisavad õunte mahavõtmiseks mitmed riistad. Anneli võtab ühe neist ja küsib:“Mis see on?“ Lapsed vaatavad ega oska midagi nendest toki otsa pistetud riidega kaetud peopesasuurustest puukaussidest arvata.

Anneli jätkab:“ Kuidas saab õunu nii puu otsast kõrgelt kätte, et nad talvel keldris kevadeni seisavad?“ Nüüd hakkab jutukõmin ja vaikne arutelu. Heiko ( 1.kl.)  hüüab:“Meil on ka kodus selline mahavõtmise asi. Plastpudelil on põhi alt ära võetud.“  „Õige!“ kiidab Anneli Heikot..

Nüüd käivad õunanäpid mööda lapsi uudistamiseks ringi. „Meil neid tarvis pole. Meie korjame õunu pressimiseks puude alt;“ räägib Anneli enne laste kahkes rühmaks jaotamist ning õunakastide võtmist.

Kui kastid täis, algab õunte pesemine, lõikumine ja käsitsi purustamine. Edasi rändab õunapuder mahlapressi. Ning siis.. „Keele viib alla,“ kiidab Taavi (4.kl.), kui mahalatopsil põhi paistma hakkab. „Poole parem kui poe oma,“ lisavad teised omalt poolt ning võtavad uue topsitäie mahla.

Lisaks mahla tegemisele õppisid lapsed kokku panema erinevate puude lehti, nende vilju ja seemneid. Leidma liivapaberi abil erinevaid värve sügiseses looduses. Mängima uusi mänge „Ei! ning Jaa!“, „Puuviljakonserv“.

„Te olite väga uudishimulikud ja tublid lapsed,“ laususid õuesõppetunni toredad  juhendajad Anneli ja Gea meiega hüvasti jättes. Meie omalt poolt tänasime neid kahe toreda tunni eest tugeva aplausiga.